IMG-LOGO

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ

10.03.2021

⚠️ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ,

Спазването на няколко прости съвета могат да доведат до правилното използване на уредите в къщи, което да доведе до спестяване на енергия и да намали месечната сметка за парно.

▶️ Не оставяйте термостатичният вентил максимално отворен през целия сезон. По този начин той няма да може автоматично да затвори достъпа на топлина в радиатора, когато в помещението вече е достатъчно топло. Най-икономично е да го поставите на средна позиция.

▶️ Жилището не бива да се преотоплява. Според европейски експерти, понижението на температурата в дома с 1 градус ще доведе до 6% икономия на енергия.

▶️ Не се стремете да поддържате през целия сезон еднаква температура във всички стаи, защото тогава не пестите енергия.

▶️ Ако оставите включен само един радиатор и отворите широко вратите, за да отоплявате останалите помещения, няма да намалите сметката си. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура.

▶️ Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите.

▶️ Ако сутрин всички излизат от дома, най-добре е вентилите да се оставят на 3.

▶️ Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището, не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението звездичка (*). Така в помещението ще се поддържа минимална температура, без да се стигне до замръзване.

▶️ Наличието пред радиатора на завеси, декоративни решетки, масивни мебели и други, възпрепятстващи топлообмена в помещението, води до увеличение потреблението на топлинна енергия и съответно до по-високи сметки.